FOTOGRAFIA DE LA NATURA (III): TÈCNIQUES ESPECIALITZADES FILTRES FOTOGRÀFIC

Tipus de Curs:
Diploma d’Extensió Universitària (Títol Universitat de Barcelona).

Número d’hores:
30 hores – convalidables per 2 Crèdits ECTS

Dates:
26 d’octubre i 9 de novembre de 2021 de 18 a 21h (classes teòriques), 30 d’octubre i 6 de novembre de 2021 (sortides pràctiques)

Modalitat:
Presencial

Responsable:
Antoni Serra

Professor:
Francesc Muntada

Adreçat a: Qualsevol persona interessada en la fotografia de la natura amb un bon coneixement dels conceptes bàsics de fotografia.

Objectius i continguts
Tot i que la fotografia digital permet fer molts ajustaments i combinacions de diverses fotografies en l’estadi de la postproducció, hi ha situacions que són insalvables si no s’han registrat correctament els detalls o els colors d’una escena en fer la fotografia. És en aquest àmbit que els filtres de fotografia ens permeten resultats que no podríem aconseguir d’altra manera o que la forma d’aconseguir-los a l’ordinador és molt més costosa que fer-ho amb la càmera i filtres fotogràfics. Aquest curs va dirigit a adquirir els coneixements i dominar les tècniques bàsiques per a la utilització de filtres fotogràfics que permetin fer llargues exposicions, potenciar els colors, registrar grans contrasts i minimitzar la contaminació lluminosa.

Sessió 1: 26-10-2021 Teòrica a l’aula (3 hores, de18:00h a 21:00h)

Sessió 2: 30-10-2021 a Lloret de Mar (platja de sa Boadella i cala dels Frares) i als estanys de Sils (10 hores)
• Filtres graduats inversos: sortides de sol

Sessió 3: 6-11-2021 Sortida pràctica a la riera de Vallcàrquera, al Figaró i al turó del Tagamanent (14 hores)
• Filtre polaritzador: eliminar reflexos i recuperar els colors
• Filtres grisos graduats: igualar les exposicions per preservar els colors del cel
• Filtres graduats inversos: postes de sol
• Filtres per a la contaminació lluminosa: la via làctia

Sessió 4: 9-11-2021 Sessió d’avaluació (3 hores, de 18:00h a 21:00h): Projecció i comentaris de les fotografies fetes a les sortides.

Material:
Tot i que no és imprescindible, per tal de poder posar en pràctica els conceptes estudiats i així aprofitar al màxim el curs és recomanable que l’alumne pugui disposar d’una càmera que permeti el control manual de l’exposició (velocitat d’obturació i obertura de diafragma), és a dir, qualsevol càmera rèflex o mirrorless o bé una càmera digital compacta de tipus prosumer. Durant el curs, els alumnes disposaran de dos kits complets de filtres per gentilesa de Microgramma.

Import:
150€ + 15€ taxes UB

Titulació d’accés:
No es requereix.

Avaluació:
Assistència i exercicis pràctics.